marți, 12 mai 2009

Macovei se-ntoarce

Abia a reapărut în spaţiul public, în calitate de candidat PD-L la europarlamentare, şi deja şi-a (re)pus jumătate din clasa politică în cap. A declarat în interviul din "Evenimentul Zilei" că e normal ca, atunci cînd dai bani (e vorba de fondurile UE), să te asiguri că sînt folosiţi corect şi că nu încap pe mîinile cui nu trebuie.

Geoană sare în sus de doi metri şi spune că astea-s declaraţii anti-româneşti. Abordarea nu e lipsită de interes: sînt convins că o mare parte din electorat, inclusiv al PD-L, ar prefera să nu facem tapaj legat de încetineala reformelor noastre, din indiferent ce domeniu, pe foamea asta de bani. Cu alte cuvinte, om avea noi problemele noastre, dar dacă e ca asta să ne coste bani, cînd avem atîta nevoie de ei, mai bine facem ciocul mic şi ne vedem întîi cu fondurile... Inutil să explici, cînd lumea e cu nervii întinşi la maximum, că UE nu e copil mic şi că deciziile nu se iau (numai) după ce răzbate dinspre Bucureşti în materie de declaraţii pe tema reformelor. Potenţialul exploziv al temei a fost sesizat inclusiv de PD-L, care a răspuns pe nenumărate voci (Buda, Anastase, Stolojan etc.) atacurilor lui Geoană, ca să nu mai punem la socoteală reacţiile meticuloase şi repetate ale Administraţiei Prezidenţiale şi ale lui Băsescu personal.

În condiţii normale, Geoană merita o simplă smetie, ca atîtea altele, şi cu asta basta. Insistenţa taberei adverse mă duce cu gîndul la o grabă panicată în a demonta acuzaţiile PSD de teamă ca ele să nu înceapă să roadă încet şi sigur inclusiv din capitalul de încredere al PD-L. Nu puţini vor fi cei care vor gîndi: "uite-o şi pe Macovei, abia a revenit în spaţiul public românesc şi reia aceleaşi teme - lupta
anti-corupţie, sancţiunile UE şi deficienţele din justiţie...". Intenţiile pot fi onorabile, efectele par însă periculoase.

În discuţia pe care am avut-o azi la "Casa Presei", de la Realitatea FM, Monica Macovei spune că a discutat cu colegii de la PD-L despre posibilele sancţiuni ale UE, dar nu crede ca asta să aibă vreo legătură cu mesajul pe care Băsescu intenţiona să-l trimită Parlamentului, în legătură cu întîrzierile codurilor. Şi totuşi, coincidenţa dintre reactivarea discuţiilor despre sancţiuni şi revenirea d-nei Macovei în ţară pentru campania electorală e o temă bună de folosit în atacurile PSD la adresa competitorilor. Jucată bine, poate stîrni ceva antipatie, pe fondul spaimei că rămînem fără bani din cauza asta. De aceea, tare mi-e că n-o vom auzi pe Monica Macovei discutînd în următoarea perioadă decît despre comisiile Parlamentului European, familii politice şi procesul de co-decizie... Potenţialul de a stîrni un nou război în coaliţie a fost testat cu succes - dar totul va rămîne probabil la nivel de exerciţiu...
mai mult