duminică, 7 septembrie 2008

America de culoare

A venit şi rîndul republicanilor.

De data asta nu e vorba de candidatul la preşedinţie McCain, ci de partenera lui de "ticket".

Dacă America de culoare (neagră) a socotit că e vremea ei şi că alegerile de anul acesta sînt cele mai cîştigabile de pînă acum pentru democraţi, Sarah Palin şi-a pus în cap să cucerească America de cealaltă culoare. Roşie. "Redneck" se traduce, mot-a-mot, prin "ceafă roşie", ceafa înroşită de soare a celor care stau pe tractor sau la sapă sau cărînd cu cîrca baloţi prin porturi. Într-un cuvînt, "ţărănoii". O categorie impresionantă numeric, deloc neglijabilă politic şi, în general, destul de apropiată de conservatorii republicani. Iar Sarah a pus în mişcare o întreagă maşinărie menită să-i reconfirme Americii de culoare roşie filosofia: copii pe bandă rulantă, dreptul la (şi pasiunea pentru) arme, interesul pentru sporturi dure. Pe lîngă astea, un discurs ultra-colorat, chiar dacă cel mai adesea lipsit de substanţă.

Pentru că orice i se poate reproşa lui Sarah, mai puţin rigiditatea politicianului obişnuit. Cu speech-urile ei suculente şi radicale şi cu alaiul de teme de factură tabloidă care o însoţesc (fostă miss, mamă a 5 copii, autoare a tot felul de panseuri comice sau uşor ridicole), Palin pare revelaţia sezonului !

Unde democraţii n-au vrut o doamnă Clinton, republicanii au plasat o mai-puţin-doamnă Palin. S-a descris aşa chiar ea, cînd s-a prezentat miilor de delegaţi la Convenţie: "Există vreo deosebire între o femeie din Alaska şi un pitbull ? Da, una singură: femeia se dă cu ruj".

Într-adevăr, diferenţa stă acum în roşu. Roşu ca cefele "ţărănoilor".

Niciun comentariu: