marți, 4 martie 2008

Ştirea zilei... pentru multe zile de-acum încolo !

O ştire pe care încă nu ştiu unde s-o încadrez, pentru că ar merita o categorie aparte. Ce ştiu însă e că (prea) multe medii au ignorat-o aproape total... EVZ s-a ocupat mai pe larg de subiect aici şi aici.

În rezumat, un fost deţinut politic a cîştigat despăgubiri de la stat de jumătate de milion de euro pentru suferinţele din anii de detenţie ! Lucian Orăşel a creat astfel un precedent extrem de important (chiar dacă în dreptul nostru aplicarea precedentului e o chestiune discutabilă): dacă alţi 45 de mii de foşti deţinuţi politic ar face acelaşi lucru, sumele plătite s-ar ridica la nişte miliarde de euro, în funcţie de anii de temniţă şi alţi factori.

Acum, nu ştiu cîţi chiar vor face asta, avînd în vedere şi că principalul lider de opinie în acest subiect, Ticu Dumitrescu, are altă părere, ba, mai mult, este aparent deranjat de vizibilitatea lui Orăşel. Comentariul lui Cartianu se întîlneşte preţ de o fracţiune de secundă cu punctul de vedere al lui Ticu, doar în aceea că statul, care ar avea de achitat o ipotetic uriaşă notă de plată, o va face din banii tuturor, generaţii mai noi sau mai vechi. Ce a reuşit Lucian Orăşel este să facă statul să-şi recunoască şi juridic, nu numai prin declaraţii şi scuze politice, răspunderea pentru fărădelegile din trecut. În rest, chiar dacă suferinţa a căpătat şi cuantificare în bani, anii de puşcărie, familiile destrămate, dezrădăcinările şi destinele mutilate nu vor putea fi niciodată capitole de buget !

Un comentariu:

Anonim spunea...

mda,anii de chin nu pot fi "iertati " sau indreptati prin nicio in recompensa materiala...ca omul de pe margine,imi dau cu parerea ca-i suficienta reparatia morala dar,eu stiu daca n-as face la fel daca as fi in pielea lui ?e greu de judecat ! pina la urma, el va hotari daca va renunta la partea pecuniara ,cu multumirea ca a invins sistemul !