Mă lamentam ieri că jocurile de la alegerile generale se vor face mai ales în culise şi că ne vom trezi cu nişte scheme de joc prefabricate, clocite prin laboratoare, în detrimentul unor dezbateri publice de substanţă. (De uninominal ce să mai vorbim... bănuiesc că vom discuta despre el şi la anul pe vremea asta...).
Cred, pe de altă parte, că nu acelaşi lucru se va întîmpla în cazul localelor, unde lucrurile sînt, inevitabil, ceva mai nuanţate: "uninominalul" e, în acest caz, regulă de bază a jocului, iar problemele de lîngă casă parcă sînt mai uşor de văzut şi pipăit.
În primul rînd, resorturile de vot - de ce aleg un candidat sau altul - se vor modifica substanţial: apartenenţa la un partid sau o alianţă, decisivă pînă acum, cel puţin în Capitală şi în oraşele mari şi active politic, va ceda locul (era şi cazul !) brandului individual. Îndîrjirea împotriva stîngii a trimis în fruntea urbei sau la sectoare unele personaje relativ neinteresante, doar pentru că erau în "tabăra potrivită". (Videanu a fost unul dintre ele, n-a atras atenţia pînă să ajungă dreapta la putere iar el vice-premier, şi pe urmă primar, pe locul vacantat de Băsescu). Acum, bucureştenii s-au lămurit că simpla apartenenţă la PD sau PNL a unor Videanu, Poteraş, Inimăroiu sau Chiliman nu le rezolvă problemele. Ba, pentru că aveau şi consiliile de partea lor şi ar fi putut face treabă, dezamăgirea a fost şi mai mare. Aşa că nu îi văd bine pe nici unul din sus-numiţii. Locuitorii sectorului 6, de pildă, au ajuns să mediteze nostalgic la mandatul lui Darabont, care se antrenează pentru Bucureşti. Iată cum comparaţia poate influenţa situaţia !
Puţinele cuvinte rostite scrîşnit de un Oprescu s-ar putea dovedi, de data asta, mai atractive decît elaboratele teorii cu care ne-a plictisit Videanu doi ani. Apelul la nişte resurse şi structuri favorabile din trecut l-ar putea ajuta mai mult pe Darabont decît fluturaşii cu bune intenţii produşi de Inimăroiu la final de mandat.
În ecuaţie mai intră şi nume cunoscute proaspete, nu doar "reciclaţii". Silviu Prigoană, mare amator de teasing, surprize şi poante, se joacă acum de-a aşteptarea strategică. Pariul meu e nu numai că va candida, dar va candida direct pentru PD-L, nicidecum ca independent.
Sondajul CSOP de zilele trecute arată egalitate între intenţiile de vot bazate pe apartenenţă la un partid şi cele inspirate direct de personalitatea candidatului. E primul pas spre îmbrăţişarea conceptului de city manager. Iar partea bună din moştenirea lui Videanu - şi-anume începerea unor lucrări de anvergură mai mare, strategice, ca măcar să adulmecăm spre ce ar trebui să tindem - ne va motiva de-acum înainte exigenţa crescută în materie de administratori de oraş.
vineri, 29 februarie 2008
Şmecheria cu primăria
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
si totusi aseara,pe Realitatea tv,s-a incercat si o dezbatere a ce va fi si cine va fi "candindatul" PDL-ului....deci a inceput campania ! nu-i vorba ca n-am aflat nimic inca,jocurile sunt in pregatire si cred ca vom avea surprize
Trimiteți un comentariu