vineri, 11 aprilie 2008

Cînd trei se ceartă, al patrulea cîştigă... dar ce ?

Cîştigătorul este Cristian Diaconescu. El e cel desemnat de PSD să candideze pentru primăria Bucureştiului. Şi e al patrulea doar acceptînd ideea că Mitrea a fost vreo secundă al treilea, adică după Oprescu şi Vanghelie. Părerea mea e că nu, n-a fost nici propus, nici întrebat, nici măcar cîntărit în mod serios în planurile cuiva. Mitrea a fost o mică intoxicaţie de presă, bună să mai abată niţel atenţia de la scandalul dintre primarul de la 5 şi doctorul-senator, care se băteau pe desemnări. Sau o glumă a grupuleţelor din partid, care încă se amuză de uşurinţa cu care Mircea Geoană transpiră şi se ia în serios la toate prostiile... Dacă-i pe-aşa, atunci proverbul poate să revină la forma lui clasică - doi se ceartă şi al treilea cîştigă. Deocamdată doar nominalizarea, că alegerile... Soluţia însă merită atenţie.

Mai întîi pentru că, oricît de pierzătoare ar fi, măcar este elegantă. Or fi bucureştenii eterogeni, multietnici şi în general la fel de confuzi ca media pe ţară, dar parcă nişte aspiraţii europene tot au, iar, pardon, Vanghelie e departe rău de-aşa ceva. Iar Oprescu, oricît de serios, semeţ şi doct pare, n-a reuşit niciodată să aibă un discurs convingător pe teme de management al Capitalei. Diaconescu, în schimb, are aer european (are aer de orăşean, în primul rînd !), iar asta va conta pentru bucureştenii ceva mai vîrstnici (ei se duc negreşit la vot) care speră la strălucirea de altădata a Capitalei şi care-i dispreţuiesc în secret pe veneticii ajunşi primari pînă acum, în lipsă de ceva mai bun. Asta nu înseamnă, evident, că e calificat ca şi potenţial primar, în sensul de manager. Dar dacă tot e să piardă, din tradiţionalul motiv că Bucureştiul e fieful dreptei (sau, mai nou, al lui Băsescu), atunci măcar damage-ul să fie mai mic şi înfrîngerea mai onorabilă.

Doi: PSD scoate la înaintare şi pe altcineva decît tradiţionalii candidaţi. Cineva care provine din aripa cu computer şi cu bibliotecă a sediului central, nu din cea cu seminţe şi cu bătăuşi. Chestie care nu e neapărat foarte utilă în campania pentru primărie, dar poate fi o investiţie interesantă într-un viitor capital de imagine al partidului pentru alegerile generale.

Niciun comentariu: