marți, 8 aprilie 2008

Iar despre americani şi problemele lor

Dacă e adevărat ce zic sondajele şi 70% dintre americani sînt pregătiţi atît pentru un preşedinte de culoare cît şi pentru un preşedinte de sex feminin, atunci tabăra democrată nu are problemele pe care le-ar fi avut cu o astfel de ofertă acum 12, 8 sau chiar 4 ani. Caz în care republicanii se văd nevoiţi să şteargă de pe lista de atu-uri faptul că au drept candidat genul de bărbat-alb-cu-prestanţa-şi-fermitatea-de-luptător-în-Vietnam, adică McCain. Nu-i nimic, par să aibă o contraofertă aproape şi mai bună la Hillary Clinton şi Barack Obama. Una care combină cele două caracteristici. Condoleezza Rice. E şi femeie, şi afro-americană. Doi iepuri dintr-un foc, dacă sexul şi nuanţa tenului sînt noile argumente la modă. Dacă democraţii n-au altceva mai bun de oferit decît Clinton şi Obama, luaţi separat sau împreună într-un posibil tandem preşedinte-vicepreşedinte, republicanii pot acoperi tema încă şi mai bine, printr-o eventuală plasare a lui Condi alături de John McCain. Cine vrea preşedinte alb la faţă şi la păr, cu un aer înţelept, mascul feroce, călit în luptă, îl are pe McCain. Cine vrea o doamnă din rîndul minorităţilor, proaspătă, şcolită pe stil nou şi dinamică – ar descoperi-o pe dr. Rice, pe post de vice-preşedinte. O notă de culoare (nimic rasist în remarcă !) pentru candidatura republicană, sau, cum ar spune americanii înşişi, un plus de star power.

Condoleezza e respectată, apreciată şi, inevitabil, cunoscută. Mai trebuie să şi vrea să ia parte la luptă şi, aparent, n-ar vrea. Asta ar fi problema nr. 1. Problema 2 ar fi dacă şi liderii de partid ar vrea-o pe Condoleezza, care i-a cam tratat cu indiferenţă de-a lungul timpului. Iar problema nr. 3 ar fi dacă nu cumva Condi e prea lipită ca marca de scrisoare de mandatul lui George W., calul de bătaie al candidaţilor de ambele orientări politice. Dar la IQ-ul cu care e creditată şi la ambiţia de care a dat dovadă, cred că dr. Rice va şti să rezolve factorii 2 şi 3. Rămîne în discuţie doar punctul 1: să vrea şi muşchii ei !

3 comentarii:

Anonim spunea...

Salut,
interesant punct de vedere. As putea fi chiar de acord, dar am o mica problema: personal nu sint pregatit pentru un presedinte de culoare (si sa lasam de-o parte "politically-ul correct" si sa spunem ca este de culoare neagra, nicidecum galbena sau eventual rosie!), chiar daca nu este presedintele meu. Asta din cauza faptului ca ACEL presedinte, din pacate, decide si pentru noi, pentru vietile noastre, pentru viitorul nostru, datorita lipsei de coloana vertebrala a oamenilor politici din UE, aceste moluste ale societatii de azi.
Sint insa pregatit pentru un presedinte femeie, cu conditia sa fie o Margaret Hilda Roberts (very well known as MARGARET THATCHER!!) sau chiar o ANGELA MERKEL!! Si normal, barbat fiind, daca ar arata ca Mrs. Schiffer sau Mrs. Crawford ar fi PRESEDINTELE PERFECT !!!
Salutari!

Tudor Muşat spunea...

radu nicolae: Partea a doua am deslusit-o (in plus, sint si eu barbat - vezi partea a doua a partii a doua :)). Referitor la prima parte, deduc ca un presedinte "de culoare neagra" nu ar fi capabil sa decida pentru America si restul lumii - de ce ? (si, ca si completare, ar fi mai capabil unul de alta "culoare" din cele enumerate de tine ?)

Anonim spunea...

Salut, tinere!! Ma rog, apelativul "tinere" este mai mult pus aici pentru ridicarea moralului.
Nu ma voi lansa intr-o teorie asupra suprematiei unei rase sau a alteia, nu mi se pare locul potrivit. Daca deschizi un alt post, poate mai vorbim. Referitor la intrebarea ta ("de ce"), presedintele american este (cum spun cei din media, din care si tu faci parte) conducatorul lumii libere, conducatorul lumii civilizate. Deci, in OPINIA MEA, presedintele lumii libere si civilizate, ar trebuie sa faca parte din cei care au creat aceasta lume. Ca sa fim politically corect, au creat-o cei de culoare, si sa spunem si numele culorii, este vorba de alb. Acest discurs imi aduce aminte de o "poanta" spusa de un alb, pe care am citit-o nu mai stiu unde, si care zicea cam asa: "avand in vedere cate probleme ne-au creat negrii pana in ziua de azi, mai bine ne stringeam singuri bumbacul".
That's the point, more or less ...
Sa va salut, dom' director!