duminică, 14 decembrie 2008

Furaţi odată maşina aia !

În cele din urmă au semnat.

Suspansul a fost nota dominantă în care România politică şi-a petrecut ultimele două săptămîni. UDMR a devenit vedeta de suprafaţă a unor negocieri interminabile, în timp ce în discuţiile cu uşile închise rolul principal îl vor fi avut, de bună seamă, tîrgurile strategice cu bătaie de un an. Anul electoral 2009.

PD-L a găsit, în ultima clipă şi degeaba, soluţia chinuită, dinainte ştiută, de a se ţine, chipurile, de cuvînt faţă de UDMR, invitînd-o să ia parte la guvernare din postura de executant - secretariate de stat. Şi tot cum era de aşteptat, Uniunea a refuzat jignită şi s-a retras în opoziţie. PSD+PC au acum şi pîrghiile guvernării, limitate probabil de înţelegerile de care vorbeam, dar şi confortul de a şti că, la un moment dat, opoziţia PNL-UDMR îi poate salva de această coaliţie prin moţiuni de cenzură, la care să participe ei înşişi cu doza anonimă de trădători strategici.

În ce-l priveşte, PD-L speră probabil să-i fi convins pe alegătorii săi mofluz-confuzi că a durat atît de mult pentru că el, PD-L, s-a chinuit pînă în ultima secundă să convingă PNL-ul să i se alăture. Care el, PNL, n-a vrut defel...

Durata mare a negocierilor sau, mai bine zis, ritmul în care s-au desfăşurat, a mai avut însă un scop important: crearea unui suspans chinuitor, la finalul căruia orice decizie să pară justificată. Boc, Geoană, Mitrea şi Năstase au ieşit cu figuri grave după fiecare repriză de 3 ore de discuţii, spunînd "era cît p'aci să ne-nţelegem, dar a mai apărut ceva...". Sau "am armonizat cam 90% din ce era de armonizat, numai că...". Asemeni hoţilor care se chinuie cu alarma de la maşina vecinului, pînă ce, după minute bune de opriri şi porniri, îţi vine să le strigi "Da' furaţi-o odată şi lăsaţi-ne să dormim !". Iar ţara vrea să fie linişte, că are şi alte treburi de Sărbători. Traian Băsescu ştie asta foarte bine: "Pe 22 decembrie o să avem guvern. Nu contează de care, dar o să avem.".

Ne vom mai distra o săptămînă ghicind şi pariind pe numele miniştrilor. Ce nu vom ghici prea curînd vor fi toate implicaţiile şi nuanţele acestei înţelegeri făcute în dispreţul votanţilor cu principii din ambele tabere. Ce pot însă ghici de pe-acum este că liniştea nu va dura prea mult. Criza poate fi şi pretextul unei despărţiri premature, aşa cum a fost liantul de faţadă al acestui mariaj. Nu ştiu însă dacă asta îl va mai ajuta foarte mult pe preşedinte, atunci cînd le va cere iarăşi votul susţinătorilor de pînă mai ieri.

Niciun comentariu: