Acum cîteva minute, Mircea Geoană a anunţat rezultatul votului din partidul său: PSD nu vrea să treacă în opoziţie, ci vrea să negocieze formarea guvernului cu PD-L. Nimic surprinzător, din punctul meu de vedere. Am mai spus-o, nu la PSD era problema, mai degrabă PD-L ar avea de pierdut, la nivel de electorat şi imagine, în urma acestei asocieri. Iar întrebarea rămîne: va accepta PD-L ca, la finalul negocierilor, să intre totuşi într-o alianţă cu social-democraţii ? Boc a declarat că a luat notă, dar că va continua discuţiile, ca şi pînă acum, atît cu PSD cît şi cu PNL.
PSD a lăsat loc de variante cîştigătoare pentru toţi. A pus unele condiţii care dacă ies, cu atît mai bine, dacă nu - îi asigură oricum eventuale trocuri pe parcurs, contra unei susţineri punctuale timp de un an, a unui guvern minoritar PD-L.
Prima condiţie e sacul de pomeni. Liderii PSD vorbesc de pensii, protecţie socială, alte "măsuri anti-criză" prin care populaţia "să treacă mai uşor prin problemele economice". Pachetul ăsta ar putea fi mărul discordiei. PD-L ar putea spune că nu e de acord cu prea multe cadouri, iar PSD se va putea lăuda că el s-a bătut pentru mase, chiar dacă nu i-a ieşit...
A doua condiţie este excluderea explicită a UDMR din formula de guvernare, cel puţin în viziunea PSD. Faptul că PSD + PDL ar ajunge singure la 70% nu mi se pare de ajuns ca motiv. Nici indignarea de ultimă oră a PSD, care a descoperit că UDMR e un "partid etnic pe care organizaţiile din Ardeal îl înghit greu" şi care "se lipeşte" mereu la guvernare, astfel încît ar fi momentul să ia o pauză. Izgonirea UDMR ar putea fi obstacolul numărul doi, care să determine PD-L să zică nu unui parteneriat.
A treia condiţie nu a fost explicită, ci doar sugerată de liderii PSD: premierul să fie doi ani de la un partid, doi ani de la celălalt. Ar putea fi un al treilea motiv care să dea apă la moara unui refuz din partea democrat-liberalilor, care să invoce lipsa de moralitate şi mai ales de viziune strategică pentru ţară a unui astfel de troc.
De-a lungul anilor, politicienii români au ridicat la rang de artă sabotarea intenţionată a unor negocieri, pentru alte obiective paralele, pe termen lung. Au descoperit mereu, în ultima clipă, condiţii "esenţiale", care pînă mai ieri nici nu existau. Nu văd nici un motiv pentru care să nu facă la fel şi de data asta. După mine, deocamdată, nu se schimbă nimic. Rămîne cum am stabilit !
luni, 8 decembrie 2008
Se schimbă ceva ?...
Etichete:
alegeri,
Basescu,
blog,
criza economica,
Geoana,
negocieri,
PD-L,
PDL,
pensii,
PNL,
POLITicker,
PSD,
Tudor Musat,
UDMR,
uninominal,
vot
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Sincer, Tudor, tu chiar credeai ca se schimba ceva? Cu cine? Cu acest mare partid de dreapta care se numeste PDL si care numara in randurile sale niste genii ale doctrinei precum Udrea??? Bon, deja sa vorbim de dreapta in Romania e de cascadorii rasului, pentru ca nu exista asa ceva; romanii inteleg, in general, prin dreapta opusul comunistilor - rol jucat de psd/pc -, dar partidul dlui presedinte Basescu nu e nici pe departe de dreapta... El insusi nu cred ca are prea multe in comun cu acest curent. Dar la noi merge, si e de bine sa spui ca esti de dreapta, dar sa fii de acord cu marirea salariilor profesorilor cu 50% in plina criza.... Reactia de dreapta a fost cea a liberalilor, cdare au respins masura, nua celor care au sustinut-o, nu?
In fine, ce voiam sa zic e ca imaginea pdl-ului nu e chiar asa imaculata incat sa se sifoneze rau din cauza aliantei cu psd, cat despre revenirea lui stolojan la palatul victoria, iarta-ma dar chiar ne-am intors in '90. Nu mai exista niciun alt om disponibil pt postul de premier? Atata poate sa dea pdl-ul?? Nu putem incerca altceva? Un nume nou, o fata mai putin expusa? Intreb numai, desi cam stiu cum se va termina balciul; nu degeaba plecai din minunata tara...
Mihaela: Titlul se referea la mersul negocierilor, mai precis la faptul ca decizia de azi a PSD nu schimba, in opinia mea, nimic in ecuatia formarii guvernului.
Cit despre restul consideratiilor, si eu sint de acord ca plimbam aceleasi personaje de aproape 20 de ani. PD-L n-o fi de dreapta, sint de acord (ca veni vorba, despre oportunitatea cresterii salariilor pentru profesori gasesti aici pe blog citeva postari plus comment-urile de rigoare), dar tot cred ca electoratul lor, asa indecis si bulversat si afon ideologic cum e, ca si media pe tara, va sesiza macar lipsa de morala, dupa toate cele intimplate. Nu imi pun problema ca partidul se si sinchiseste de asta, ci ca le va oferi adversarilor un motiv in plus sa-l toace marunt
Daca pdl face alianta cu psd-ul comite cea mai mare greseala din scurta-i existenta... Ar fi fost preferabila o alianta cu liberalii, daca orgoliile dintre sefi n-ar fi asa de mari si atat de importante... De acord cu tine, o alianta cu psd-ul ar fi o mina de aur pentru detractorii pdl si o mare, mare dezamagire pentru votantii lor. Sper sa fie suficient de lucizi sa nu o faca!!!
Trimiteți un comentariu