vineri, 16 ianuarie 2009

Propunere indecentă

Pe blogul lui, Tăriceanu dă, optimist, startul numărătorii inverse pentru guvernul Boc: "nu poate, nu ştie şi nu are soluţii la problemele economice, ca atare clipele lui sînt numărate". Fostul premier nu e singurul care taie zile din calendar: fie că e vorba de taberele din PSD care aveau alte planuri, fie de acei pedelişti şi electoratul lor care nu şi-au revenit nici acum de pe urma combinaţiei din decembrie, există o sumedenie de mîini care ar da în orice clipă brînci în prăpastie cabinetului şi celor care l-au năşit. Dacă e să mă întrebe pe mine, dorinţa le va fi îndeplinită destul de curînd.

Nu neapărat pentru că guvernul Boc va fi zguduit de crize de genul celor care i-au şubrezit pe Ciorbea, Radu Vasile sau – cu mai puţin succes - pe Tăriceanu. Ci pentru că, mă încăpăţînez să cred, guvernul Boc, aşa pritocit şi îndelung cumpănit cum a dat impresia că ar fi, atunci, în decembrie, nu a fost nici o clipă gîndit să dureze. Îi vedeţi pe Videanu, Pogea, Udrea, Bazac, oameni cu afaceri grele, avînd de gînd să se eternizeze prin birouri oficiale ? Îl vedeţi pe proaspătul ales Prigoană pledînd cu acelaşi patos şi peste două-trei luni pentru eliminarea pensionarilor de pe ştatele de plată sau pentru reducerea salariilor parlamentarilor ? Îl vedeţi pe Paleologu fericit după un an în groapa cu lei ? În afară de de eternii executanţi Andronescu, Nica sau Marian Sîrbu de la PSD, probabil că numai Emil Boc şi-ar dori cu adevărat să facă parte din acest cabinet mai mult de cîteva luni. Asta dacă tot a fost silit să se bage şi să rămînă şi fără primăria Clujului, şi cu banii luaţi.

Nu ştiu dacă Tăriceanu are dreptate cînd acuză guvernul actual de incompetenţă crasă, dar afirmaţia lui va cîştiga fără luptă, pentru că nu vom putea verifica. Guvernul Boc va fi ocupat cu orice altceva decît cu problemele generate de criza economică sau, făcînd abstracţie de criză, cu orice probleme de stat în general. La înaintare, Videanu, Pogea sau Dan Nica vor ţine populaţia ocupată cu explicaţii savante şi contradictorii despre credite, riscuri, rezerve strategice, vremuri grele şi bugete de austeritate. În vreme ce Cati Andronescu va experimenta pe spinarea elevilor şi pe nervii părinţilor a treizecea reorganizare a învăţămîntului. Între timp, restul haitei poate rezolva adevăratele probleme de interes pentru cele două părţi.

În primul rînd, plantarea seminţelor unei frumoase şi durabile prietenii între banii statului şi firmele clientelare care au nevoie de ei. Ministerele şi celelalte agenţii, administraţii şi autorităţi atît de minuţios împărţite vor atribui ce e de atribuit, după care pot fi părăsite relaxat şi fără regrete – beneficiile ulterioare vor fi oricum mult mai mari. În al doilea rînd, pregătirea terenului pentru al doilea mandat al preşedintelui Băsescu: un amestec de promisiuni deşarte de reformă constituţională (care vor viza mai ales Parlamentul şi care se vor opri oricum la uşa aceleiaşi instituţii) şi ceva măsuri populiste pe ultima sută de metri; de preferat - pentru un maximum de tupeu - exact cele refuzate azi. Cînd misiunea va fi îndeplinită, fiecare va fi pe cont propriu.

După care poporului i se va livra circul pe care oricum l-a mai văzut şi cu care se presupune că e deja obişnuit: nu ne-am înţeles, unii au trădat, alţii s-au schimbat, ei au clătinat barca, ba ei au tras preşul, în concluzie n-a mers, hai v-am pupat, pa !

Aşa că celor care îşi doresc un sfîrşit cît mai grabnic şi fără dureri al alianţei PDL-PSD şi al guvernului rezultat din ea, le sugerez să se mai gîndească: poate ar fi bine ca în loc să lase acest cabinet să scape atît de uşor cu "dă lovitura şi fugi", să-l silească sau să-şi dorească măcar ca acesta să stea la putere suficient de mult încît să arate dacă şi cît este, într-adevăr, de nepregătit, corupt, catastrofal. Să se chinuie îndelung la Palatul Victoria. Să apuce să facă ceva care
să-l afunde sau, dimpotrivă, să-l umple de eroism. Altfel, va spăla putina şi va scăpa doar cu ştampila de şmecher. Ceea ce s-ar putea chiar să îi facă plăcere. Una egală cu nemulţumirea noastră.

Niciun comentariu: