vineri, 9 mai 2008

Iarba verde de acasa (de la altii)

Credeam că e specifică Văii Prahovei şi, cel mult, rezervaţiei Pietrei Craiului, chestia asta cu panourile referitoare la apăratul pădurii şi în general al zonelor verzi. Ei bine nu: le-am întîlnit şi în Ardeal, şi în Bucovina. Variază doar aspectul, la fiorul poetic stau toate cam la fel. Le ştiţi, alea cu "Respectînd pădurea, ne respectăm pe noi înşine!", "Cine are pădure, are aur!", "ocrotiţi", "să cinstim", "să păstrăm", bla bla. Unele zac de decenii, altele sînt adăugate recent. Cu acelaşi efect: zero !

Chestia asta devine cu atît mai ironică de 1 Mai. Cînd tot cetăţeanul respectabil ieşit la un mic şi mai multe beri lasă în urmă obişnuita groapă de gunoi de care pe urmă ne minunăm, an de an, la ştiri. Nici faptul că găsesc locurile deja înţesate de mizerie nu împiedică valurile succesive de vilegiaturişti migratori să se instaleze. Fiecare îşi croieşte drum prin gunoaiele celor dinaintea lui şi îşi vede liniştit de manele.

Revenind, chestia cu postatul panourilor n-ar fi o problemă în sine - problema e cu conţinutul lor ! În loc de versuri mirobolante şi invocări ale spiritului civic, pe ele ar trebui să stea scris, scurt şi la obiect, "amenda pentru... este de ... iar inspectorii sînt cu ochii pe tine !". Bineînţeles, cu condiţia ca de după panou să iasă şi inspectorul de mediu care să te ardă fără să clipească. Sau or fi avînd şi ăia liber de 1 Mai, făcîndu-şi grătarul lor ?!

Cel mai tare îmi place aia cu "Codru-i frate cu românul". Ei, na ! Mi-e clar demult că românul şi-a dorit întotdeauna să fie singur la părinţi !

Niciun comentariu: