luni, 30 iunie 2008

Crize şi banchize

Potrivit CNN, preţul benzinei în SUA a atins un nivel record zilele astea, de 4 dolari şi aproape 8 cenţi galonul. Dacă ar fi să echivalăm valute şi unităţi, asta vine cam 2 euro jumate pentru 3 litri şi trei sferturi, deci rotunjit cam 70 de eurocenţi pentru un litru de benzină. În realitate, conversia nu e aplicabilă (din multe motive care ţin de piaţă, valută, rezerve, consum, taxe etc.), dar de dragul exerciţiului, am putea spune că - aşa scumpă cum e - la americani benzina e mai ieftină !

Vestea proastă e că foarte probabil preţurile vor continua să urce - barilul pentru piaţa americană a atins şi el un record de 173 de dolari, fix dublu faţă de cît era anul trecut pe vremea asta, şi se pare că nu aici e limita. Printre motive: deprecierea dolarului şi Israelul care dă semne că ar vrea să atace Iranul (mare producător). Aşa că e posibil să mai vedem ceva puţuri arzînd, ca în Irak, spre binele încălzirii globale...

Vestea bună e că, tot din cauza încălzirii globale, anul ăsta s-ar putea ca gheaţa de la suprafaţa mării arctice să se topească, pentru prima oară. (Nu e vorba de gheţarii propriu-zişi, ci de stratul de gheaţă, destul de gros altminteri, de la suprafaţa apei mării). Care-i vestea bună în chestia asta ?! Păi acum se poate fora mai uşor după petrol şi la Polul Nord !!

Niciun comentariu: