joi, 12 iunie 2008

Nu-i pentru cin' se pregăteşte...

Cînd îmi dădeam cu părerea despre rezultatele turul doi în Bucureşti, m-am bazat pe faptul că Blaga va face ce ar face orice candidat care îşi doreşte cu disperare să recupereze procentul ce-l desparte de adversar. Şi-anume că va mişca măcar un deget. Mai precis: 1. Că va specula deficienţele de discurs şi mai ales de program ale lui Oprescu şi îi va expune slăbiciunile mai abitir decît în turul I (şi cînd zic asta nu mă refer la inutila temă a dragostei-pentru-Iliescu-în-vremea-mineriadelor, ci la discutabila lui competenţă managerială, pe care e gata să o testeze pe spinarea bucureştenilor). 2. Că se va prezenta el însuşi mult mai bine.

Se pare că m-am înşelat. Nu-mi iau pronosticul înapoi, dar nici nu mai cred în el cu atîta tărie ca la început.

Nu înţeleg de ce candidatul PDL îi lasă atîta spaţiu de manevră "independentului". Oprescu ţine discursuri bine ţintite şi bine scrise, care par că intervin în momente de criză şi clarifică lucruri importante. Ultima e teza blatului PSD-PDL, menită să-şi depuncteze contracandidatul, dar şi să sublinieze încă o dată propria independenţă faţă de social-democraţi. Se menţine în atenţie cu nimicuri în fond, dar care îl fac prezent şi dau greutate şi slăbuţelor discuţii despre proiecte. Tonul şi siguranţa afişată fac mai mult decît substanţa. Oprescu e ca o femeie care ştie să se fardeze foarte bine...

Doctorul pare să aibă mereu primul şi ultimul cuvînt. Pînă şi viralele împotriva lui, cel cu somnorosul, sau cel cu suita de perle luate la mişto în stil Seinfeld – altmiteri bine lucrate amîndouă – au fost tot reactive, apărute după faimosul buldog cu cravată... Blaga e un fel de Tăriceanu din vremea cînd încasa de la Băsescu – iese la replică, contraatacă, adesea bine, dar e mereu al doilea în jocul ăsta. Iar cînd ai intrat în sarabanda sutimilor care te pot trimite la plimbare cu mai puţin de un procent diferenţă, mi se pare imperios necesar să dai din mîini şi din picioare şi să agiţi toate steagurile posibile.

Blaga e plat şi anost în această campanie şi nu şi-a rafinat nici un pic mesajele din primul tur. Ideea cu harta e OK, dar posterele înfăţişează trei liniuţe trase cu carioca peste o stradă – nu mi se pare culmea enunţurilor care să-ţi rămînă în memorie. Cîteva detalii-cheie, convingătoare, pe care să le găseşti expuse în ziare sau prezentate printre alegători cred că ar face mai mult ca generalităţile de tip "oraşul trebuie să...", "avem nevoie de...", "voi face totul să..." etc.

Pe urmă, în puţinele dezbateri TV e aproape timid, prea disciplinat şi prea îngăduitor, avînd în vedere degajarea şi derapajele rivalului său. Că veni vorba de TV, nu mi se pare un mare impediment suprapunerea campaniei pentru turul doi cu meciurile de fotbal. Să fim serioşi, cine e preocupat de soarta Bucureştiului nu mănîncă doar fotbal pe pîine, TVR e pînă la urmă singura care are spaţiile monopolizate de Euro, iar pentru Bucureşti nu TVR dă tonul în materie de dezbateri politice. Electoratul feminin nu e pasionat de sport, se preocupă în schimb de parcuri, grădiniţe sau transportul în comun. Mi se pare mai degrabă că Blaga s-a autoanesteziat cu ideea că dacă apare la TV oricum nu-l vede nimeni, atitudine care într-adevăr, în timp, te face chiar invizibil sau neconvingător.

Dar de ce ar schimba toate aceste lucruri datele problemei, dacă rămînem la ideea că Bucureştiul se va întoarce din disperare tot la votul politic ? Pentru că, pînă la urmă, lumea trebuie să te vadă şi să te simtă activ în peisaj ca să-şi confirme alegerea chinuită pe care o va face. Şi pentru că dacă laşi atîta loc de întors contracandidatului, s-ar putea ca pînă la urmă acesta să ajungă să pară mai competent, mai prezent, mai simpatic decît e de fapt. Şi asta chiar pentru o bună parte din alegătorii "de dreapta".

Cred că, în clipa asta, dacă cineva e pe cale să facă vreun blat, ăla e Blaga. Dar am impresia că îl face cu el însuşi.

Niciun comentariu: