miercuri, 8 octombrie 2008

Criză şi crize de nervi

La noi, unul din subiectele favorite ale zilei e cel cu pensiile de 300 de milioane de lei vechi ale unor foşti funcţionari de la stat. Americanii au alt motiv de indignare: după ce statul s-a scotocit prin buzunare şi a salvat de la faliment grupul AIG printr-un împrumut de 85 de miliarde de dolari, executivii companiei tocmai au tras o nouă petrecere de lux, din seria celor mult-discutate cu ocazia crizei.

Bush personal s-a arătat scandalizat de compania care cu o mînă a umflat banii contribuabililor americani iar cu alta a cheltuit aproape jumătate de milion pe cazare, mese, saună şi alte distracţii la un club din California. Nu-i vorbă că la ce petreceri organizează în mod normal băncile şi firmele de pe Wall Street, probabil că a asta a fost una de săraci, cu buget de austeritate ! Ce i-a înfuriat însă (cu doza aferentă de populism) pe preşedinte şi pe congressmenii care supraveghează piaţa financiară a fost că managementul AIG şi-a făcut de cap pe banii de-acum ai statului în vreme ce americanul de rînd îşi numără zilnic banii de benzină.

S-au găsit şi apărători din mediul asigurărilor. După ei, astfel de mini-vacanţe de lux sînt necesare pentru ca oamenii-cheie să se simtă motivaţi şi să nu plece la alte firme, ceea ce ar şubrezi şi mai tare compania. Numai aşa, spun ei, managementul poate lua cele mai bune decizii pentru ca miliardele investite de stat să fie recuperate. Mă îndoiesc că americanii au fost înduioşaţi... nu ştiu de ce, dar nu-i văd făcînd chetă pentru încă nişte petreceri pe iaht !

Niciun comentariu: