marți, 14 octombrie 2008

Made in China

Ani de zile am cumpărat produse chinezeşti pentru că nu ne puteam permite altceva. Acum nu există altceva. De la haine pînă la electrocasnice pînă la usturoiul care l-a înlocuit complet pe cel românesc în hipermarketuri...

Ani de zile, prietenul meu din Italia a privit indignat la românii care îşi luau televizoare LG sau Samsung, în loc să protejeze piaţa UE din care aveau să facă parte. Între timp s-a resemnat - mărcile lui preferate Philips şi Grundig sînt în proporţie de 90% făcute în Asia.

Companiile îşi externalizează producţiile în zone cu costuri mici, ceea ce le scade cheltuielile şi le creşte profiturile. În plus, populaţiile din zonele respective au de lucru, ceea ce le face să stea locului, să nu provoace dezechilibre şi revoluţii, să aibă, în fond, ce mînca. Din acest echilibru nu cîştigă însă şi consumatorul. Fericite că au costuri mai mici de producţie, marile companii nu mă fac şi pe mine părtaş la bucuria lor. Preţul laptopului, sau al genţii, sau al cămăşii "de firmă" rămîne la fel de mare, în ciuda cheltuielilor mai mici de fabricaţie. Diferenţa - sau cea mai mare parte din ea - e în buzunarul producătorului, nu şi în al meu. Şi-atunci, why bother ? Dacă şi Philips şi LG se fac în Asia, ce mai contează pe care-l iau ? Voi cumpăra la întîmplare sau orientîndu-mă după alte criterii decît apartenenţa sau tradiţia sau fosta reputaţie a unei mărci. Care îşi va vedea încasările scăzînd sau, în orice caz, necrescînd.

De ani de zile, eticheta "Made in China" e, în general, sinonimă cu cantitatea, nu cu calitatea. Reprobabil pînă ieri, acest lucru devine un atu în condiţiile în care bunurile "de larg consum" trebuie să dureze puţin, pentru a fi rapid înlocuite de altele la fel. Un alt motiv de adormit eventualele ezitări ale marilor producători.

Înainte, China era renumită pentru jucării. Sau pentru espadrile. Sau pentru alifiile pentru răceală. Situaţia s-a schimbat demult. De ani buni, China face orice pentru oricine. Inclusiv laptele praf care a intoxicat bebeluşii de pe un continent întreg, sau aţa chirurgicală nesterilizată care a infectat mortal o pacientă dintr-un spital românesc. Prin comparaţie, cămăşile Marks&Spencer făcute în Vietnam sau laptopurile Dell produse în Thailanda par glume. Lăcomia şi calculele economice au uneori consecinţe mult mai grave decît o cusătură făcută prost sau o baterie care nu ţine.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Salut.
Frumos spus! Prietenul tau din Italia insa, (regret sa o spun in public, dar asta e) are dreptate intotdeauna, caci in sfirsit lumea a inceput sa inteleaga. Sa inteleaga ca a cumpara din China nu inseamna numai proasta calitate, ci mai inseamna mare poluare (transportul de acolo costa, si polueaza!), mai inseamna ca ajuti sa inchida firmele locale ecc. Si asa au inceput sa apara (cel putin in Italia si in anumite tari din vest) reclame TV care se incheie cu frazele: "calitate made in Italy", sau "cumparati cu incredere, este handmade in Italy" si altele pe acest ton. Primele semnale incurajatoare au venit de la casa de moda Burberry, care a decis, in urma unor plingeri ale clientilor, ca nu este cazul sa vinda cu 1000 de sterline costume barbatesti facute in China ... Si astfel a decis sa inchida fabricile din lumea a treia si sa mute productia in Italia, mama modei de altfel, atit ca design cit si calitate!
Repet conceptul, consumatorul\clientul este cel care decide. Nu se face inca totul in China, deci putem "pedepsi" acele firme care in numele globalizarii si al concurentei pe piata, decida sa faca de exemplu adidasi cu 5€ si sa mi-i vinda mie tot cu 150€ ca atunci cind erau facuti in sua (voit scris mic, si da, vorbesc de nike, tot voit scris mic!).
Un mic exemplu de la mine: eram cum bine stii fan timberland, intr-o zi mi-am dus sa imi schimb ghetele de munte dupa multi ani de folosinta (ca da, erau facute in UK) cu altele noi. M-am enervat cind domnisoara mi-a prezentat ACELEASI ghete cu acelasi pret (180€) dar facute in Vietnam. Am salutat-o si le-am comunicat ce cel putin eu si toata famialia mea, am renuntat la timberland.
In timp ce mergeam la o plimbarica dupa 2 km am notat ca timberlandurile mele iubite facute in Vietnam (cadou, nu luate de mine) imi produceau o oarescare durere in spate (lucru care nu mi s-a intimplat niciodata cu timberland). Tot mai nervos am intrat intr-un magazin si mi-am cumparat o pereche de pantofi MADE IN FUCKIN' ITALY, si am aruncat perechea de timberlanzi la primul cos de gunoi! As putea da mai multe exemple dar conceptul cred ca este clar: CONSUMATORUL DACA ESTE EDUCAT SI BINE INFORMAT, POATE DECIDE.
Cit despre laptele praf facut in China, ce pot sa spun, doar un parinte IDIOT poate cumpara asa ceva!!!
Am spus.
PS. Pentru publicul care citeste, eu sint "prietenul din Italia"!
Salutari tuturor.
Ciao.

Tudor Muşat spunea...

bardu' din colentina: Treaba nu e intotdeauna ATIT de simpla. Consumatorul educat si informat trebuie sa aiba si alternativa, ca daca tot companiile/retailerii refuza sa mai produca/importe si altceva sau de altundeva, degeaba... Daca ata chirurgicala din spitale e made in china nu e vina pacientei informate si educate... Ca X sau Y din domeniul IT aduc in Romania DOAR produse facute in Asia nu e vina consumatorului, a ajuns se pare o "regula a pietei", cum le place sa spuna... Probabil ca pe termen lung vor pierde macar reputatie, dar deocamdata se simt bine cistigind meschin...

Anonim spunea...

Regret faptul ca prietenului din Italia i-au provocat dureri de spate niste amarate de ghete vietnameze... Apropo, Vietnamul era renumit pentru creveti si arahide. Dar chiar daca el nu mai cumpara timberlanzi facuti in China, India, Pachistan etc, se vede treaba ca prietenii italieni ai prietenului din Italia s-au uitat in buzunare si au preferat sa cumpere ceva mai ieftin. Si nu cred ca i-a obligat mafia siciliana sau napoletana cu pistolul la tampla. Si probabil sunt foarte multi din vestul bogat care prefera marfa mai ieftina din China si alte tari de culoare galbena. Ca doar nu produce vietnamul ghete timberland la 180 de euri pentru taranii cultivatori de orez din China si Tailanda. Mai acum un an la o dezbatere porta-a-porta de la rai se plangeau sustinatorii dreptei italiene ca pleaca fabricantii de mobila unde credeti, in Romania... un fel de Indie daca te uiti la culoarea multor romani din taberele de la Roma. Dar fara concurenta produselor ieftine... si probbil destul de bune pt suficienti de multi vestici, nici italienii, nici spaniolii, nici americanii nu ar mai fi stimulati sa inoveze, sa produca mai mult, mai bun, mai ieftin. Iar exemplul Alitalia e cel mai bun.
PS. cred ca prietenul din italia nu prea urca pe munte... ca daca o facea, nu isi lua ghete de la timberland, gasea ceva mai bun...