duminică, 23 noiembrie 2008

Drama cu Obama

Ca să devii demnitar în administraţia americană trebuie să treci de o verificare (aşa-numitul "vetting") făcută de FBI şi alte agenţii ale statului: conflicte de interese, cazier, orice fel de alte probleme care ţi-ar putea afecta activitatea de membru al cabinetului.

Ancheta FBI-ului păleşte însă pe lîngă cercetarea paralelă făcută de Obama însuşi asupra potenţialilor colaboratori. Fosta Securitate comunistă ar putea lua lecţii: staff-ul lui vrea să ştie practic şi ce lapte ai supt - de la date financiare şi de business despre toţi membrii familiei pînă la - atenţie ! - jurnale şi însemnări personale. Probabil de teamă că ar putea scăpa vreodată în spaţiul public... Şi, ca să fim foarte la temă, ministeriabilii sînt întrebaţi inclusiv dacă au sau colaborează la vreun blog !

Pentru obsesia sa de a nu avea niciodată surprize în ce priveşte echipa sau mişcările politice, preşedintele ales a fost poreclit
"no-drama Obama". Această cercetare despre care chiar şi consilierii lui spun că e prea invazivă i-a făcut deja pe cîţiva specialişti foarte apreciaţi din sfera economică să-i dea cu flit lui Obama. Nu neapărat pentru că ar fi avut ceva de ascuns, ci pentru că "vetting"-ul ar fi ajuns să le ia la puricat inclusiv partenerii de afaceri, date confidenţiale din firmele unde lucrează sau contracte în derulare. Iar aici regulile sînt mai stricte chiar decît chestionarul paranoic al lui Obama.

Pentru că Hillary Clinton ar trebui să fie noul secretar de stat, afacerile şi averea lui Bill sînt cercetate cu lupa. Fiind vorba de un fost preşedinte, interesul presei e maxim, iar parte din datele obţinute transpiră constant către ziare, ceea ce i-a adus pe soţii Clinton în pragul crizei de nervi. Fostul cuplu prezidenţial se uită iar urît la Obama, ca pe vremea cînd Hillary se lupta cu el pentru candidatură.

Că veni vorba, "vetting" vine nici mai mult nici mai puţin decît de la veterinarian. E vorba de examenul care se făcea cailor de curse de către medicul veterinar, pentru a elimina orice risc în concurs. De aici termenul s-a extins la cercetarea situaţiei financiare sau juridice a unei persoane. În ce-o priveşte, Hillary cred că se va dovedi - să mă ierte doamna senator - un cal greu de încălecat...

Niciun comentariu: