vineri, 28 noiembrie 2008

Trompete pentru urechi înfundate

Preşedintele Băsescu le-a cerut din nou ieri românilor să meargă la vot. Dincolo de mesajul-standard pe care se presupune că trebuie
să-l transmită un şef de stat concetăţenilor săi în astfel de situaţii, bănuiesc că Băsescu e sincer îngrijorat.

Sînt convins, ca mulţi alţii, că data alegerilor a fost fixată în primul rînd în funcţie de interese politice. Clasa medie şi ceva mai instruită are obiceiul să profite de sărbătorile care se lipesc de week-end şi să plece din oraş. Mulţi se declară oricum dezamăgiţi de politicieni şi au acum un motiv în plus să-şi găsească ceva mai bun de făcut decît mersul la vot. Ca atare, în mediul urban rămîn pe-acasă pensionarii sau cei prea săraci să iasă din oraş în week-end şi fanaticii. Şi cum nu mai poţi vota în deplasare, cei care rămîn acasă între 28 noiembrie şi 1 decembrie devin foarte importanţi. Spre aceste categorii s-au îndreptat cu precădere plasele cu peşte sau fidea, găleţile de plastic, pixurile, tricourile sau şepcuţele... Sau ceva mărunt în plus la pensie, propus de PSD şi executat de PNL.

Preşedintele are aşadar motive să fie preocupat; aşa că a cerut responsabilitate. "E prima dată cînd politicul răspunde voinţei publicului", zice Băsescu despre votul uninominal. Dacă i-ar fi obsedat atît de tare chestia asta pe români, n-ar fi arătat sondajele o intenţie de vot atît de slabă şi n-ar fi fost nevoie de apelul preşedintelui, nu ? Băsescu se teme mai ales că primul afectat de absenteism şi dezinteres e PD-L - s-a văzut la locale cum l-au răsplătit cetăţenii sectorului 3 pe Liviu Negoiţă pentru realizările lui: l-au tratat cu flit în ziua votului. Clasa medie, studenţii, oamenii de afaceri au mereu lucruri mai bune de făcut în ziua alegerilor, şi nu neapărat pentru că pică lîngă o sărbătoare. Aşa că românii care stau cuminţi acasă vor decide cum arată viitorii 4 ani şi pentru românii care au plecat la picnic. Ceea ce, oricît ar iubi Băsescu "masele largi, populare", cred că scares the shit out of him !

Niciun comentariu: